Den prisbelönta kroatiska filmen The High Sun inviger en ny säsong av Walk This Way i Sverige

June 9, 2017
Posted in Newsroom
June 9, 2017 PRNordic

Det europeiska initiativet för VOD-distribution Walk This Way lanserar en ny säsong av europeisk biofilm i Sverige med en historia om kärlek och tolerans i en tid präglad av hat.

The High Sun (Zvizdan) som visades först på filmfestivalen i Cannes 2015 där den också vann juryns pris, kommer att finnas tillgänglig på iTunes, Google Play, Amazon Prime och Microsoft-plattformar fr.o.m. 12 juni. Walk This Way, ett EU MEDIA-finansierat projekt för europeisk direkt-till-VOD-biofilm, inleder nu sin tredje säsong i Sverige med en kroatisk historia med global attraktionskraft, The High Sun, som behandlar brännande aktuella teman: migration, gränser, främlingsfientlighet.

The High Sun – regisserad av den hyllade kroatiska regissören Dalibor Matanić- belyser tre kärlekshistorier som utspelar sig i tre efterföljande årtionden, i två grannbyar på Balkan med en lång historia av hat mellan olika folkgrupper. Det är en film om skörheten – och intensiteten – hos förbjuden kärlek.

I den första historien, som utspelar sig 1991, tvingas en romantisk attraktion att dölja sig under jord när kärlek blir en förbjuden lyx i förkrigs-atmosfären som präglas av vansinne, förvirring och rädsla.

I den andra historien, som utspelar sig 2001, är kriget över men för de älskande är det omöjligt att låta förälskelsen övergå till ett stadigt förhållande: ärren efter kriget är fortfarande för nya och kan inte läka så lätt.

Den tredje historien utspelar sig 2011, när kärleken äntligen kan slå rot, om de älskande lyckas lämna det förflutna bakom sig. Ondskan och misstänksamheten har inte helt försvunnit ur deras liv och katarsis, även om inte lättvindigt, är möjlig igen.

Filmen når Sverige med ett starkt rykte, efter att ha vunnit juryns pris i Cannes 2015 och efter att ha nominerats till att representera Kroatien i kategorin som Bästa icke-engelskspråkiga film vid den 88:e Oscars-utdelningen, bland andra europeiska och internationella priser.

I år presenterar Walk This Way filmer för alla smaker som kommer att lanseras i många europeiska länder, Latinamerika, USA och Japan.  Över 30 kvalitetsfilmer kommer att erbjudas i fem olika samlingar: Oväntade kärlekshistorier (The High Sun), Det här är krig (Circles och In The Crosswind), Dokumentärer från hela världen (Ghostland: The View of the Ju’Hoansi, Falciani’s Tax Bomb, Democracy och Future Baby), Comédies à la Carte (News From Planet Mars, Miss Sixty, Dyke Hard, A Man and His Cow, WinWinm, Ange and Gabrielle och Not My Day) samt Prisbelönta draman (All of a Sudden, Daguerrotype och Metalhead). 

Om The High Sun:

123 min. / Drama / Kroatien, Slovenien, Serbien / Färg / 2015 © Kinorama, Gustav film, se Film Pro.
Regi: Dalibor Matanić.

I rollerna: Tihana Lazović, Goran Marković, Nives Ivanković, Dado Ćosić, Stipe Radoja, Trpimir Jurkić, Mira Banjac
Tillgänglighet: Premiär på VOD över hela landet måndagen den 12 juni på iTunes, Google Play, Amazon Prime och Microsoft.
Språk: Filmen släpps på kroatiska med engelska undertexter.